Nummer 1: medicijnwiel-oost.

De plek waar de zon opkomt. De lente. De drie gele strepen op het voorhoofd van de Indiaan zijn het symbool van een ziener, die bewezen heeft dat hij dromen kan uitleggen. Het element wat bij het Oosten hoort is vuur. Het staat voor inzicht. De slang die in zijn eigen staart bijt staat symbool voor de kringloop van het leven, voor het loslaten van oude gewoontes en het transmuteren van gif. Bij de Indiaan zit een valk, de valk is het equivalent van “ons” sterrenbeeld ram, de plant die hierbij hoort is de paardenbloem. De sneeuwklokjes, de kikker en de berkebomen horen bij het voorjaar. Op het schild staat een dondervogel. De bliksem komt uit zijn ogen en de donder uit zijn vleugels (de zwaluwen zijn hier het symbool voor donderslagen). De bliksem als verhelderende, levensbrengende kracht hoort bij het Oosten. Om zijn hals draagt de Indiaan een adelaarsklauwamulet, zoals deze vroeger echt gemaakt werd. De adelaar is het dier wat bij het Oosten hoort, hij heeft overzicht. Bij het Oosten hoort ook creativiteit, inspiratie en de kleur geel.

Nummer 2: medicijnwiel-zuid.

De zomer. Het plantenrijk hoort bij het Zuiden, m.n. de hondsroos, (wilde roos), de framboos en het viooltje. Het Zuiden staat voor onschuld (van een kind), vertrouwen, spel en vrolijkheid. Rechtsboven staat Kokopelli, de gebochelde fluitspeler, een oeroud symbool voor vruchtbaarheid. De kolibrie staat symbool voor vrijheid van het hart, deze kan als enige naar voren, naar achteren, omhoog en omlaag vliegen. De muis wordt veelal als dier genoemd bij het Zuiden (ook wel het stekelvarken of de coyote). De twijg met de 4 kleuren is een visioen van Black-Elk (1863-1950), het grote opperhoofd, de ziener en de medicijnman van de Oglala-Sioux. Hij zag o.a. hoe aan het morgensterkruid 4 kleuren bloesems ontsproten, symbool voor en hoop op vrede tussen alle volkeren. Linksboven de Maya-kalender, een eeuwenoude Pleiadische kalender, die is gebaseerd op natuurlijke energiecycli en in nauwe relatie staat met moeder aarde, de zon en de de Pleiaden. De figuurtjes in het “weefsel”, zijn een symbool voor vlinders. De pot met kikkers en vlinders komt uit de Zuni-cultuur. De maan in het midden hoort bij het water, het element wat bij het Zuiden hoort. De kleur is rood.

Nummer 3: medicijnwiel-west.

De herfst, met hierin de maan van de vallende bladeren. De zonsondergang. Het zich terug trekken en reflecteren over het leven past prachtig bij de winterslaap van de beer. Als hij ontwaakt en nog een deel van zijn eigen schaduw ziet, gaat hij terug in zijn hol, het is nog geen tijd (symbolisch voor het verwerken van je eigen schaduwzijde). In het midden de beer met de hartlijn, de pijl wijst naar zijn hart. De beer “weet veel” over eetbare en geneeskrachtige kruiden en planten. De zwartgeverfde oogkassen van de Indiaan geven aan dat hij het Westen erkent, een rechtvaardig beoordelaar is, de waarheid ziet, zo sterk is als een beer, een goede raadgever en iemand die niet door meningen van anderen wordt beïnvloed. De veren in zijn haar zijn van een uil, symbool van wijsheid en geen angst voor de nacht. Het schild is van een “berendromer” of berengenezer. Een overvloedige oogst en vruchten horen bij de herfst. Mineralen horen bij het Westen. Het element is de aarde en de kleur is zwart/ donkerblauw.

Nummer 4: medicijnwiel-noord. 

De winter: trefwoorden zijn wijsheid, dankbaarheid en kennis. De bizon is het dier wat het Noorden vertegenwoordigt. Het witte kalfje hoort bij de legende van de “white buffalocalf woman”. In deze legende brengt zij de heilige pijp en de zeven ceremoniën aan het Lakotavolk. Als er een wit kalfje geboren wordt kan dit een nieuwe periode van vrede inluiden. De pijp hoort bij het Noorden evenals het dierenrijk, vandaar de beluga, zeeotter, eland en de wolf. In de bergen zijn links de Crowfeet-gletsjer en rechts de Athabasca-gletsjer te zien, de bergen eronder heten de ”Sleeping –Indian” (allen in Canada). Het symbool met de vier stippen is afkomstig van de Hopi-Indianen uit Arizona. Het heet het Pahana-symbool, wat o.a. staat voor vrede tussen alle volkeren (het rode, witte, gele en zwarte ras). Via oude mondelinge overleveringen doen de Hopi reële voorspellingen over het wereldgebeuren. De kleur die bij het Noorden hoort is wit, blauw/groen. Het element is lucht.

(De tekst van deze uitleg staat gedrukt op de achterzijde van de dubbele kaarten).

 

 

Eagle

Screaming the night away

With his great wing feathers

Swooping the darkness up;

I hear the Eagle bird

Pulling the blanket back

Off from the eastern sky

 

 Iroquois

 

 

 

 

Top

Eagle Colour  | info@eaglecolour.nl